Razmišljate o korištenju leća?

 

Kontaktne leće su odlične za sve koji su stalno u pokretu, a trebaju izvrstan vid. Kada je riječ o naočalama, vrlo je teško sudjelovati u nekim aktivnostima s njima. Lako mogu ispasti s glave ili još gore netko ih može nagaziti i slomiti ih, a naočale su vrlo skupe. U ovakvim aktivnostima koje zahtijevaju puno pokreta puno je lakše koristiti leće koje mi iOptika.hr preporučamo. Dati ćemo primjer ovakvih aktivnosti, a to su sportske aktivnosti. Gotovo da je nemoguće usredotočiti se na nogomet, košarku ili na bilo kakve vodene sportove noseći naočale.

 

Ako smatrate da došlo vrijeme počnete nositi leće, ono što je vrlo važno je da ih razumijete. Također razmislite koliko često ih želite nositi i u kakvim aktivnostima želite sudjelovati dok ih nosite.

Dvije su vrste leća, to su tvrde i mekane kontakne leće. Tvrde leće su izrađene najčešće od plastike (PMMA materijala). Mekane leće su danas najčešće i najpopularnije jer su vrlo ugodne za nositi i mogu se kupiti u različitim verzijama prema periodu korištenja. U nastavku ćemo opisati sljedeće vrste mekanih leća.

Dnevne leće su najmanje skupe od ostalih i oči se mogu osjećati ''svježe'' svaki dan jer se mjenjaju na dnevnoj bazi. Nose se samo po danu, a sljedeće jutro se uzimaju nove. Zbog toga su i najzdravije.

Tjedne i dvotjedne leće imaju planiran period nošenja. To može biti jedan tjedan ili dva tjedna ovisi za koje se odlučite. Također su jedne od preporučenih leća jer se češće mijenjaju, tj. manji period vremena su u očima. Nose se također samo preko dana, a po noći se stavljaju u otopinu za leće.

Mjesečne leće se nose 30 dana samo na dnevnoj bazi, a po noći se stavljaju u otopinu za leće. Neke vrste mjesečnih leća se mogu nositi i tijekom noći.

Također, za kupnju su dostupne i leće ovisne o indikaciji.

Sferne leće su najčešće leće s okruglim dizajnom. One se koriste za ispravljanje dalekovidnosti i kratkovidnosti.

Leće za astigmatizam (torične leće) su oblikovane na specifičan način. Koriste se za ispravljanje astigmatizma. Astigmatizam je pogreška oka kada se svjetlosne zrake ne lome jednako na svim meridijanima oka.

Multifokalne leće se koriste i za dalekovidnost i za kratkovidnost. Vrste leća mogu biti mekane ili tvrde. Koriste se za ispravljanje dalekovidnosti, bolesti oka koja se javlja  starenjem.

Leće u boji se mogu koristiti i u medicinske svrhe ali kao i modni dodatak. Mogu promijeniti cijeli izgled oka ili se korisiti samo za jednu posebnu priliku.

 

Prijavite se na naš newsletter i budite među prvima koji će saznati za naše promocije i novosti