Razumijevanje dioptrije

 

 

Prvo što je bitno je da razumijete da recept za konaktne leće i naočale nije isti. Ukoliko nosite naočale i odlučite početi nositi kontaktne leće, morati ćete ići na pregled kako bi ste dobili recept za kontaktne leće.

Recept obično uključuje baznu krivinu, dijametar, snagu leće, cilindar i os leće.

 

Recept može biti isti za oba oka, ali može biti i različiti. U tom slučaju se pišu dva recepta, za svako oko poseban recept.

 

Ukoliko ne razumijete svoj recept, a želite naručiti kontaktne leće koje Vam odgovaraju po receptu, mi iOptika.hr molimo Vas da slikate kutiju sa dvije strane svojih kontaktnih leća i pošaljete nam na mail: podrska@ioptika.hr kako bi smo mogli provjeriti imamo li slične kontaktne leće.

Primjer slike kutije proizvoda Acuvue Oasys with Hyadraclear Plus sa ovim informacijama:

 


Vaš recept također mora sadržavati datum isteka, tj. dan kada opet trebate ići na pregled kako bi ste provjeriti da li Vam se recept promijenio.

  • Bazna krivulja (BC)- obično u milimetrima ili riječima
  • Dijametar (DIA)- obično napisan u milimetrima i određuje širinu koja najbolje pristaje vašem oku.
  • Snaga/Sfera (PWR/SPH/D)- prikazuje da li ste kratkovidni ili dalekovidni i koliko korekcije vase oči trebaju. Ako ste dalekovidni, vasa dioptrija će početi sa znakom plus (+), a ukoliko ste kratkovidni, početi će sa znakom minus (-) Što je veći broj recepta, to veću korekciju vaš vid zahtjeva.

 

Za astigmatizam se također koristi:

  • Cilindar (CYL)- cilindar je uvijek broj minus (-) i pokazuje koliki ispravak trebate za astigmatizam i koliko je vaš atigmatizam ozbiljan.
  • Os (AX)- Astigmaziam je uzokovan nepravilnim oblikom oka. Os određuje kut kokrekcije koja je potrebna kako bi ste dobro vidjeti. Os je uvijek broj između 0 do 180 stupnjeva.

 

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja ili prijedlog vezano za recept ili našu web trgovinu iOptika.hr također nam se javite na mail: podrska@ioptika.hr.

 

 

 

 

Prijavite se na naš newsletter i budite među prvima koji će saznati za naše promocije i novosti