Često postavljena pitanja

 

Koja je preporučena dob za nošenje kontaktnih leća?

Ne postoji preporučena dob za nošenje kontaktnih leća ako je osoba ili dijete sposobno da se brine o svojim kontaktnim lećama na pravi način. Mogu se početi nositi od već vrlo rane dobi, uz redovne konzultacije sa oftamologom.

 

Zašto je potreban recept za kontaktne leće?

Recept za naočale i kontaktne leće nije isti. Vaš recept za kontaktne leće je posebno prilagođen obliku vašeg oka. Oči se razlikuju po veličini i obliku. Samo oftamolog ili optičar može precizno izmjeriti i odrediti veličinu i vrstu kontaktnih leća pogodnu za vas kao i odgovarajuću dioptriju.

 

Da li se recept za naočale razlikuje od recepta za kontaktne leće?

Odgovor je DA. Svaki put kada naručite kontaktne leće, recept mora da sadrži važne informacije kao što su jačina leća, veličine leća i marka.

 

Da li je moguće spavati sa kontaktnim lećama?

Sa nekim kontaktnim lećama je dozvoljeno spavati, ali rizik od infekcije sa povećava i Vaše oči se neće odmoriti na adekvatan način.

 

Kako se brinuti o kontaktnim lećama na pravi način?

Prije stavljanja i uklanjanja leća ruke operite sapunom i osušite čistim ručnikom. Kontaktne leće čistite i držite isključivo u kutiji koja je namenjena za kontaktne leće. NIKADA ne stavljajte kontaktne leće u običnu, destiliranu vodu ili bilo koju drugu tekućinu koja nije namijenjena za kontaktne leće.

 

Šta ako se osjećate nelagodno sa kontaktnim lećama?

Ako se osećate nelagodno prestanite sa upotrebom kontaktnih leća, ukoliko imate peckanje, crvenilo ili bilo koji drugi simptom obratite se oftamologu ili optičaru. Nikada nemojte stavljati kontaktne leće ako imate otečene, crvene ili krvave oči.

 

Koja je razlika između dnevnih i mjesečnih kontaktnih leća?

Dnevne kontaktne leće treba mijenjati svakoga dana. Svako jutro se iz kutije uzima novi par koji se navečer prije spavanja baca.

Mjesečne i tjedne leće su namenjene za višednevnu upotrebu i potrebno ih je svake večeri čistiti i čuvati u odgovarajućoj tekućini I kutiji za kontaktne leće.

 

Koje su prednosti dnevnih kontaktnih leća?

S obzirom na to da svakog jutra uzimate novi par kontaktnih leća iz kutije, Vaše oči će biti više odmorne sa dnevnim kontaktnim lećama.

 

Da li možete koristiti kontaktne leće duže nego što je navedeno?

Ne, zato što kontaktne leće i njihova svojstva korekcije vida imaju životni vijek koji preporučuje proizvođač. Ovo vrijeme treba strogo poštovati kako ne bi došlo do neželjenih efekata (infekcija oka, krvavih očiju i slično).

 

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja ili prijedlog javite nam se na podrska@ioptika.hr te ćemo Vam odgovoriti u najkraćem mogućem roku!

 

 

Prijavite se na naš newsletter i budite među prvima koji će saznati za naše promocije i novosti